İş

Sosyal fobisinin farkında olmayanlar her alanda zorluk yaşamaya başlar.

Utanmanın olumsuz bir kavram olarak değerlendirildiğini belirten uzmanlar, bu duygunun normal ve doğal olduğuna dikkat çekiyor. Utanma duygusunun kişinin kendine hakim olmasını sağladığını ve sosyal davranışlarını kontrol ettiğini belirten Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, “Bu nedenle utandıracak bir ortamda hareket etmiyorsunuz” dedi. diyor. Utanma duygusunun sosyal fobiye yol açabileceğini vurgulayan Gökpınar, sosyal fobisinin farkında olmadan işini yapamama, dışarı çıkamama ve sosyalleşememe gibi sorunlarla karşılaşabileceği uyarısında bulunuyor.

Üsküdar Üniversitesi NP Feneryolu Tıp Merkezi Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, utanma hissinin yol açtığı sosyal fobi ve bu duygularla baş etme yolları hakkında bilgi verdi.

Utanç normal ve doğal bir duygudur

Utanmanın olumsuz bir kavram olarak ele alındığını belirten Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, “Olmaması gereken bir duygu ya da kavrammış gibi aktarılıyor. Aksine çok normal ve doğal bir duygudur. Aslında çoğu zaman yaşanması gereken duygulardan biridir. Bu nedenle olumsuz bir duygu olarak değil, var olan ve gerekli bir duygu olarak kabul edilmesi önemlidir. Genelde danışanlarda ve hastalarda bu duygunun olmaması yönünde bir beklenti olduğunu görüyoruz.” dedi.

Duygularımız davranışlarımızı belirler.

Utanma duygusunun kişinin kendine hakim olmasını ve sosyal davranışını kontrol ettiğini vurgulayan Gökpınar, “O davranışın nerede ve neden yapılmaması gerektiğini bize hatırlatan bir duygudur. Davranışlarımızı belirleyen genellikle duygulardır. Yani bir ortamda utanırsanız, yapacağınızı düşünürseniz o davranışı yapmazsınız. Korku, utanç, kaygı, stres insanı koruyan, ne yapılacağı ve ne yapılacağı konusunda ipucu veren duygulardır. Önemli olan o duyguları yakalayabilmek.” açıklama yaptı.

Utanç hem fiziksel hem de zihinsel belirtiler üretir

Kişinin utandığı anlarda verdiği tepkilere değinen Gökpınar, “Ellerde titreme, yüzde kızarma, kalp atışlarında hızlanma, seste titreme, nefesi kontrol edememe gibi fiziksel belirtiler ortaya çıkabilir. . ‘Karşı taraf beni yetersiz görecek’ düşüncesi ve ‘rezil oldum’ duygusu gibi düşünceyi tetikleyen psikolojik belirtiler de vardır. sözlerini kullandı.

Utanç, onaylanmama konusunda endişelenmenize neden olur

Utanma duygusunun herkes için kişinin nasıl göründüğüne ya da karşısındakinin onu nasıl gördüğüne dair değerli yönleri olduğuna dikkat çeken Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar, “Bazıları için başarı fiziğe odaklıdır. Bir şekilde herkesin belli bir düzeyde beğenilmeye ve onaylanmaya ihtiyacı var. Sosyal ortamlarda beğenilmenin yanı sıra bunun tam tersi olan beğenmeme, onaylamama gibi kavramlar da önemlidir. Onaylanmamaktan ve utançtan dışlanmaktan korkuyoruz.” şeklinde konuştu.

Bir şeylerin ters gideceğine dair niyet sosyal fobiye neden olur

Sosyal fobinin kişinin utanma duygusu ya da bir şeylerin ters gideceği düşüncesinden korkması olduğunu söyleyen Gökpınar, “’Kızarıyorum ya da insanlar yetersiz olduğumu düşünüyor’ diye kişi kaygı yaşıyor. Bir şey olduktan sonra kaygısını yaşamaktan çok, olma ihtimalinden kaygılanır.” söz konusu.

Yaşanan sorunlardan dolayı sosyal aktivitelerde veya iş hayatında işlevsellikte azalma olabileceğini sözlerine ekleyen Gökpınar, bu tür durumların psikoterapi veya gerekirse psikiyatrik ilaç müdahalesi ile tedavi edilebileceğini söyledi.

Sosyal fobisinin farkında olmayan kişiler her alanda fonksiyon kaybı yaşamaya başlar.

Bilişsel Davranışçı Terapi’nin uygulanan tedavi yöntemlerinden biri olduğunu kaydeden Uzman Klinik Psikolog Ece Cemre Gökpınar sözlerini şöyle tamamladı:

“Bu terapilerde hem bilinç dediğimiz fikir boyutunu hem de kaçınma dediğimiz davranış boyutunu ele alıyoruz. Kişiyi yaşadığı sıkıntıya aşamalı olarak maruz bıraktığımız, ödevler verdiğimiz, yaşanan korkuyu incelediğimiz ve sıkıntının psikolojisini değerlendirdiğimiz bir terapi yöntemidir. Kişi sosyal fobisinin farkına varmaz ve tedaviden kaçınırsa zamanla mesleki, sosyal, aile ve akademik alanlarda işlev kaybı yaşamaya başlar. İşini yapamama, dışarı çıkamama, sosyalleşememe gibi zorluklarla karşılaşıyor.”

 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu